ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

17/12/2017 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", από 10 μέχρι 12 Μαρτίου 2017 το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, που διοργανώθηκε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών και την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούσαν μέλη Δ.Ε.Π. Ελληνικών Πανεπιστημίων (Ε.Κ.Π.Α., ΠΑΤΡΩΝ, Α.Π.Θ., ΑΙΓΑΙΟΥ), Ερευνητές (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), την Οργανωτική Επιτροπή εκπαιδευτικοί των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων και την Επιτροπή Κρίσης εκπαιδευτικοί και Σχολικοί Σύμβουλοι Δ/θμιας εκπαίδευσης. Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος ERASMUS+ KA2 με κωδικό 2015-1-EL01-KA201-014029 το οποίο συντονίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κα Ευγενία Κολέζα.

Η τελετή έναρξης έγινε στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος», την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (δια του κ. Σταύρου Γιωλτζόγλου, Συντονιστή Εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων της Τουρκίας, Μορφωτικού Ακολούθου της Ελλάδας στην Τουρκία), ο Υπουργός Παιδείας καθ. Κ. Γαβρόγλου (δια του συμβούλου του για την Δ/θμια Εκπαίδευση κ. Χρήστου Μηλιώνη), ο Δρ. Σωτήρης Χαρισόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ο κ. Ανδρέας Παπαστυλιανού, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης στη Μέση Γενική Εκπαίδευση της Κύπρου (δια της κας Ερμιόνης Παπαναστασίου, εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Γερίου). 

Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 350 μαθητές, καθηγητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές. Συμμετείχαν με εισηγήσεις τους 77 ομάδες μαθητών, οι οποίες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, που υλοποίησαν στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια, σε μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Οι εργασίες επιλέχτηκαν από τα μέλη της επιτροπής κρίσης και της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου. Από τις εργασίες που εγκρίθηκαν, οι 42 ήταν σε μορφή προφορικής παρουσίασης, ενώ 35 ήταν σε μορφή αναρτημένης εργασίας (παρουσίασης poster). Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Ελλάδας, από όλα τα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, καθώς και από σχολεία της Κύπρου. 

Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεών τους. 

Ειδικότερα, η συμμετοχή στο συνέδριο των μαθητών των Ομογενειακών Σχολείων της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς προκάλεσε στους συνέδρους ενδιαφέρον για τις εισηγήσεις, αισθήματα συγκίνησης για την παρουσία του Ελληνισμού στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Κωνσταντινούπολης και ανέδειξε την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων του απανταχού Ελληνισμού. 

Με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι οι σύνεδροι παρακολούθησαν, επίσης, τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του καθ. Στέφανου Τραχανά, Διευθυντή του Κέντρου Διαδικτυακών μαθημάτων mathesis του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Οι «πιτσιρικάδες» που άλλαξαν τον κόσμο» και του καθ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Θεωρητικές Ιδέες που γεφυρώνουν τις διάφορες κλίμακες». 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών για την επιστήμη και την εκπαίδευση. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου οι μαθητές /σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου για την σχεδόν δύο αιώνων επιστημονική και πολιτιστική ιστορία του και μέσω του «ιστορικού» τηλεσκοπίου Δωρίδη παρατήρησαν τον νυχτερινό Αττικό Ουρανό. Επίσης παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την παράσταση του Thomas Monckton «Ο Πιανίστας». Το Μέγαρο Μουσικής διέθεσε για τους συνέδρους δωρεάν εισιτήρια. 

Για την προβολή του 1ου Μαθητικού συνεδρίου Έρευνας και Επιστήμης, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν, δημιουργήσαμε, με την ευγενική χορηγία της RDC Informatics, ιστοσελίδα (http://www.scrs.edu.gr/el/normal/home). Επίσης με σκοπό τη διάχυση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα των εργασιών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να εκδώσουν τα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου. Η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου