Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", το 1ο ΜαθητικόΣυνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διοργανώθηκε από την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, τοΕργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔημοτικήςΕκπαίδευσης του Παν. Πατρών και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. τουΟικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η τελετή έναρξης έγινε στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Τιςεργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν η Α.Π.Θ. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίου (δια του κ. Στ.Γιωλτζόγλου, Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης), ο Υπουργός ΠαιδείαςΚαθ. Κ. Γαβρόγλου (δια του συμβούλου του για την Β' θμια Εκπαίδευση κ. Χρ. Μηλιώνη), ο Δρ Σ.Χαρισόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ο Α. Παπαστυλιανού, Πρώτος ΛειτουργόςΕκπαίδευσης στη Μέση Γενική Εκπαίδευση της Κύπρου (δια της κας Ερ. Παπαναστασίου, εκπαιδευτικού τουγυμνασίου Γερίου).
Στο συνέδριο οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιοσχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια, μεμορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Οι εργασίες επιλέχτηκαν από κριτές και από τηνεπιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. 42 από τις εργασίες ήταν σε μορφή προφορικής παρουσίασης, ενώ 35ήταν σε μορφή παρουσίασης poster. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Ελλάδας, από όλατα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, από σχολεία της Κύπρου και κατά τηδιάρκειά του αντάλλαξαν απόψεις για την επιστήμη και την εκπαίδευση.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, επίσης, όλοι τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του Καθ.Στέφανου Τραχανά, Διευθυντή του Κέντρου Διαδικτυακών μαθημάτων mathesis του Πανεπιστημίου Κρήτης,με θέμα: Οι «πιτσιρικάδες» που άλλαξαν τον κόσμο, και του Καθ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, από τοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με θέμα: Θεωρητικές Ιδέες που γεφυρώνουν τις διάφορεςκλίμακες.
Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 350 μαθητές, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων καιερευνητές. Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από τηνποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεων τους.