Οι μαθητές του 2ου μαθητικού συνεδρίου αμέσως μετά την τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιήσουν ένα γοητευτικό ταξίδι σε περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα καθώς θα επισκεφτούν τη μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου.
Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, καθηγητής κύριος Νικόλαος Ζούρος θα μιλήσει για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO : H κληρονομιά της Γης στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Η Ελληνική εμπειρία και το παράδειγμα της Λέσβου.
ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση «μεταφέρει» τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση: στη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τη Σητεία, τον Βίκο-Αώο, τον Χελμό-Βουραϊκό και τον Τρόοδο στην Κύπρο.
Εικόνες από μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, μαζί με εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), εντυπωσιακά πετρώματα που γεννήθηκαν στα βάθη του ωκεανού πριν εκατομμύρια χρόνια συνιστούν ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και βοηθούν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων. Αποτελούν τη νεότερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.
Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος θα μιλήσει στους μαθητές για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: H κληρονομιά της Γης στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Η Ελληνική εμπειρία και το παράδειγμα της Λέσβου.
Ο Νίκος Ζούρος είναι γεωλόγος, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει σχεδόν 30 χρόνια διδακτικής και ερευνητικής εμπειρίας, στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έρευνα που κατέληξε σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, και σε περισσότερα από 15 βιβλία.
Άμισθος διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την ίδρυσή του το 1995, ο Νίκος Ζούρος συνέδεσε το όνομά του με το μοναδικό γεωλογικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, με τη δυνατότητα της ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Εκ των συνδημιουργών της υπόθεσης των Γεωπάρκων στη Λέσβο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον πλανήτη, ο Νίκος Ζούρος εξελέγη Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO.